Afgelopen zaterdag stonden ze al in onze wisselkraam van de Rotterdamse oogst: Richard Fokker en Jorn Meinderts van de Vercierderij. Twee industrieel ontwerpers met een grote voorliefde voor het maken van wild vergiste ciders met fruit afkomstig van het Rotterdamse platteland. Het liefst plukken ze lokale appels, peren en pruimen met een goed gezelschap in de romantische hoogstamboomgaarden onder de rook van Rotterdam. En het leuke is, iedereen kan dit seizoen meehelpen met de pluk én het maken van cider. Onze Fien sprak met Richard af in de Vercierderij-ciderij in de Van Nellefabriek om eens te praten over hun verbindende filosofie, de charme van hoogstamboomgaarden en hun toekomstdromen.
Hoe zijn jullie begonnen met cider maken?
“We wilden altijd al een keer cider maken. Drie jaar geleden zijn we daarmee begonnen in een klein bovenkamertje in Rotterdam. Beiden hadden we een fascinatie voor cider en we vonden het gek dat je nauwelijks droge cider kunt verkrijgen in Nederland. Jorn had een tijdje in Engeland gezeten en kwam daar in aanraking met cider. Ik heb familie in Normandië, de ciderregio, waar ik cider dronk op de manier die wij nu maken, van puur fruitsap.
Ons eerste cider experiment met commerciële biologische appels in onze kleine keuken mislukte helaas volledig. Het was helemaal niet lekker, maar we vonden het proces leuk. Vervolgens gingen we mee met een cider maker in Groningen om appels te plukken en kregen als bedankje genoeg kratten appels mee om onze auto te vullen, plus tips om het fermentatieproces te verbeteren. Eenmaal thuis in de keuken, resulteerde dit in 100 liter sap. Deze versie was gelukt! Dus begonnen we flesjes en labels te maken. Zo werd het ineens een product en besloten we serieuzer te werk te gaan,” vertelt Richard. En zo geschiedde. “Voor de verkoop hadden we een vergunning en een geschikte ruimte nodig, dus gingen we op zoek naar een productielocatie en geschikte boomgaarden dichterbij Rotterdam.“
Jullie missie is om mensen te verbinden met de natuur en met elkaar. Wat is jullie filosofie precies?
“Onze filosofie draait om het plezier van samen buiten zijn en de verbinding met de natuur, elkaar én het product. We merkten dat we het super leuk vonden om de boomgaard in te gaan en vooral om onze vrienden mee naar buiten te nemen om samen te plukken. Je komt in de mooiste, romantische boomgaarden bij mensen in de tuin en plukt daar samen het fruit. Door zelf te zien waar het fruit vandaan komt en welke ingrediënten we gebruiken, krijgen mensen een dieper begrip en waardering voor cider. Het proces van samen naar buiten gaan, prachtige plekken ontdekken en het verhaal van de cider delen, zorgt voor verbinding met de natuur, het product en met elkaar.”
“Mensen versieren met cider, daar komt de Vercierderij vandaan. Toen we een naam gingen bedenken voor onze cider, werd het duidelijk dat het iets moest zijn met het verleiden van mensen om vaker cider te drinken, de boomgaard in te gaan en de romantische natuur te ontdekken. Op die manier proberen wij mensen te verleiden wat vaker cider te drinken, want het is een prachtige drank.”
Jullie plukken appels en peren uit oude hoogstamboomgaarden? Kun je iets meer vertellen waarom jullie hier plukken?
“We kiezen ervoor om in oude hoogstamboomgaarden te plukken omdat we niet helemaal tevreden zijn met hoe moderne appelteelt werkt, “verteld Richard. “Hoewel de monocultuur van commerciële boomgaarden efficiënt is en prima werkt voor appels uit de supermarkt, ben ik het er niet helemaal mee eens hoe deze appels groeien. Jorn en ik ontdekten dat we iets anders zochten toen we op zoek gingen naar appels. In traditionele hoogstamboomgaarden groeien allerlei mooie appelrassen door elkaar, en deze diversiteit trekt ons aan. Het is wel een inefficiënte manier van oogsten; we klimmen altijd met ladders in de bomen en de boomgaard is niet efficiënt ingericht. Maar de verschillende soorten appels die we daar vinden zijn veel mooier, smaakvoller en unieker. Soms komen we wel meer dan twintig soorten tegen in één boomgaard.
Vroeger werden boomgaarden zorgvuldig gepland met verschillende boomsoorten die elkaar ondersteunden, wat hielp om plagen onder controle te houden. Deze diversiteit is precies wat we nodig hebben. We werken samen met particulieren die zulke boomgaarden bezitten en vaak niet weten wat ze met de overvloed aan fruit moeten doen. Nadat ze bij wijze van spreken twintig appeltaarten hebben gebakken en nog steeds een berg appels overhebben, weten ze niet meer wat ze ermee moeten,” licht Richard toe. “Daarnaast hebben we een samenwerking met Hoekschewaards Landschap, die veel van deze boomgaarden in beheer heeft en jaarlijks sap perst. Omdat ze dit slechts één keer per jaar doen, blijft er daarna nog veel fruit over. Dit fruit kunnen wij dan gebruiken. Deze samenwerkingen zorgen ervoor dat we een unieke en diverse blend van fruit kunnen plukken voor onze cider.”
Hoe belangrijk is lokaal voor jullie?
“Het is simpelweg niet efficiënt om ver te rijden om ingrediënten te halen, en dat strookt ook niet met ons idee van een low intervention product zoals cider. We hebben hier alle apparatuur om met verschillende soorten fruit te werken en proberen zoveel mogelijk uit de buurt te halen. Soms krijgen we de vraag of we iets kunnen doen met overschotten uit de haven, zoals overrijpe mango’s. Hoewel we daar wel eens over hebben nagedacht, blijft onze focus op lokale producten.” Dit lukt overigens niet altijd; “we hebben geprobeerd om Nederlandse hop te gebruiken voor onze gehopte cider ‘Lief’, maar ondanks vele experimenten bleek de smaak niet goed genoeg. Uiteindelijk val je dan terug op smaken die je al kent en kies je voor Europese hop. We hebben ook geëxperimenteerd met exotische ingrediënten zoals citroengras en Szechuanpeper, maar die besloten we niet door te zetten omdat ze vrij weinig met Nederland te maken hebben en je ze niet lokaal kunt kopen. We vinden het vooral leuk om te blijven experimenteren met impopulair fruit van Rotterdamse bodem, zoals sierappels, kweeperen en druiven.”
Vertel eens wat meer over de ciders, jullie doen aan wild fermentatie. Waarom kiezen jullie voor deze techniek?
“We hebben gekozen voor natuurlijke, wilde gisting in plaats van het toevoegen van gecultiveerde gisten, omdat wilde fermentatie beter aansluit bij onze filosofie. Aanvankelijk experimenteerden we door sulfiet toe te voegen om alle micro-organismen te doden, waarna we cultuurgisten konden toevoegen die specifieke smaken produceerden. Maar we ontdekten al snel dat wild vergisten, veel beter bij onze aanpak past vanwege de smaak en het proces. “
Wat bleek, moeder natuur helpt overduidelijk mee in de Van Nellefabriek. “Een bijzonder moment was toen we een vat met sap vergaten van een waterslot te voorzien. Twee dagen later zagen we dat het sap al volop aan het fermenteren was. Dit bevestigde dat wilde fermentatie vanzelf op gang komt zonder de noodzaak van extra gist. We besloten daarom volledig in te zetten op wilde fermentatie, wat ons in staat stelt om een unieke, natuurlijke smaak te creëren die niet te bereiken is met gecultiveerde gisten,” legt Richard uit.
Wat is jullie droom voor de toekomst?
“Onze droom voor de toekomst is om een eigen boomgaard en met daarnaast een ciderij te beheren. Dit zou ons niet alleen meer controle geven over ons productieproces, maar ook onze verbinding met de plek versterken. Door een eigen boomgaard te hebben, kunnen we de fruitinkomsten beter plannen en precies weten welke soorten we beschikbaar hebben. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en de betrokkenheid bij de plek, iets wat momenteel lastig is omdat we vaak afhankelijk zijn van andere boomgaardeigenaren. Daarnaast willen we ook meer gaan werken met botanicals en inheemse kruiden. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld vlierbloesem en -bessen gebruikt, en we overwegen om meer te experimenteren met Nederlandse kruiden. We hopen zo niet alleen een mooie drank te creëren, maar ook om mensen bewust te maken van de rijke variëteit aan vruchten en kruiden die Nederland te bieden heeft.“
Je kunt als geïnteresseerde ook mee helpen plukken tijdens jullie plukdagen én tijdens het maken van cider. Hoe kun je je hiervoor aanmelden?
“Als je het leuk vindt om mee te doen aan onze plukdagen of het cider maken, kun je je aanmelden via de link op onze website en Instagram. Per evenement zijn er ongeveer 10 tot 20 plekken beschikbaar. Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je van ons meer informatie over het evenement. Omdat we soms verder weg gaan plukken, is het handig om zelf vervoer te regelen, aangezien onze auto’s al vol zitten met appels,” lacht Richard. “Tijdens de plukdagen in de boomgaard of het cider maken in de Van Nellefabriek zorgen wij voor een lunch en natuurlijk een fris cidertje achteraf. We vinden het vooral belangrijk dat we een gezellige middag hebben met elkaar en we ons kunnen verbinden met het product.”
Een aantal plukweekenden zijn momenteel in de planning. Houdt deze pagina en de socials in de gaten om geen evenement te missen en sluit gezellig aan bij Richard en Jorn.
Volg de Vercierderij hier op Instagram en bestel hier je cider via de webshop.
Je kunt ook een proeverij boeken in hun bar in de Van Nellefabriek. Een primeur, want dit jaar organiseren ze de proeverij voor het eerst. Elke eerste vrijdag van de maand of op aanvraag vanaf vijf personen kun je een proeverij boeken bij de Vercierderij. Voor 30 euro per persoon kun je alle ciders proeven en vertellen Richard en Jorn het verhaal achter hun cider, gemaakt met fruit afkomstig van het Rotterdamse ommeland. Check hun website voor meer informatie.
Eerder schreven we al dit artikel over de Rotterdamse cidermaker CiderCider. Ook leuk om te lezen!