Marius Brants, onze programmamanager, neemt in september afscheid van het team van Rotterdam de boer op! Strategisch, positief en teamgericht, zo kennen we Marius. De afgelopen twee jaar heeft hij zich met veel plezier ingezet voor Rotterdam de boer op! Het eerste half jaar als strategisch adviseur voor de 2de fase en de laatste 1,5 jaar in de rol van programmamanager. Zijn motto: inspireer mensen om mee te doen aan de transitie naar meer natuurinclusief door te laten zien wat dat in de praktijk inhoudt. Een innovatief praktijk gericht programma als Rotterdam de boer op! leent zich hier uitermate goed voor. Rotterdam de boer op! was voor hem een eyeopener want als onbetwistbare natuurliefhebber ontdekte hij al snel hoe belangrijk lokaal en natuurinclusief voedsel kan zijn voor het herstel van de biodiversiteit op het platteland. Onze Fien ging met hem in gesprek om terug te blikken op deze bijzondere tijd bij Rotterdam de boer op!. 

Van strategisch adviseur tot programmamanager

Geboren en getogen in het buitenland, kwam Marius op zijn twaalfde naar Nederland en heeft later een mooie carrière bij onder andere het Wereld Natuurfonds opgebouwd. “Ik heb veel in Afrika en Azië gewerkt, maar sinds 2000 ben ik in Nederland gebleven. Nederland is, als rijke dichtbevolkte delta, een unieke plek om de relatie tussen mens en natuur te onderzoeken en te herstellen. Als we dit goed doen, kunnen we een voorbeeld zijn voor andere delta’s wereldwijd. Mijn eerdere ervaring als programmanager Droomfondsproject Haringvliet bracht mij in contact met Dirk Kunst. Uiteindelijk leidde dit contact tot mijn rol bij RDBO als strategisch adviseur en later als programmamanager.”

Wat heb je meegenomen uit andere projecten en wat is er zo bijzonder aan Rotterdam de boer op!?

“Wat Rotterdam de boer op! zo bijzonder maakt, is het samen met partners en betrokkenen werken aan echte stappen naar (meer) natuurinclusieve landbouw. En door die praktijkervaringen ook meteen ervaren waarom dit zo lastig is. Daarnaast richten we ons op de hele keten, van de boer tot en met consument, en alles wat daartussen zit. En doordat we een innovatief programma zijn mogen we ook nieuwe concepten uitproberen. Maar het belangrijkste is wel dat we niet alleen praten, maar vooral ook meedoen. Dat maakt het hard werken maar ook leuk en relevant. De diversiteit en de impact van dit programma op zoveel verschillende vlakken is uniek. En door het laten zien dat verandering mogelijk is inspireren we anderen.”

Kun je een project beschrijven binnen RDBO waar je bijzonder trots op bent?

“Er zijn zoveel projecten binnen RDBO waar ik trots op ben,” vertelt Marius enthousiast. “Het is juist die diversiteit aan projecten wat ik zo bijzonder vind. Een recent voorbeeld is de opening van de Groene Halte Rodenrijs. Dit begon als een klein lokaal project maar is inmiddels breed omarmd door RET waardoor er drie nieuwe groene haltes op de planning staan. Of de succesvolle challenge van het Nieuwe Nassen waardoor er in de Rotterdamse horeca meer aandacht en afzet is voor lokaal en natuurinclusief voedsel. En innovaties op het boerenerf van voedselbossen of -moerassen tot aan beplantingsconcepten die goed zijn voor boer en biodiversiteit. Projecten die laten zien hoe divers en impactvol onze aanpak is.”

Wat vind je belangrijk in een goed functionerend team?

Marius legt uit: “Een goed functionerend team begint met vertrouwen en mandaat. Het team moet zich gesteund voelen en de ruimte krijgen om het werk te doen. Daarnaast geloof ik sterk in openheid en gelijkheid. Iedereen moet zijn inbreng kunnen geven en zich gewaardeerd voelen, ongeacht hun positie, leeftijd of ervaring. Ik probeer het goede voorbeeld te geven en een open cultuur te creëren waarin alles gezegd kan worden. Ik vind het belangrijk dat degene die het werk doet het podium krijgt en zijn successen kan delen. Leiderschap gaat over het in de kracht zetten van de ander”, iets wat Marius elke dag probeert uit te dragen.

Is er een speciaal moment of anekdote uit je tijd bij ‘Rotterdam de Boer Op’ die je wilt delen?

Een glimlach verschijnt op Marius’ gezicht: “Onlangs nog toen boer Johan van Beek tijdens een community bijeenkomst mij vertelde hoe hij nu schoolklassen rondleidt en hen zijn ‘boerderijdieren’ laat zien. Op zijn boerderij is geen kip, varken of koe te zien. Maar wel legio organismen die in een gezonde bodem terug te vinden zijn…zijn boerderijdieren. En dat hij daarna Rotterdam de boer op! bedankt voor haar pragmatische houding waardoor hij kan doorpakken met het verder verduurzamen van zijn bedrijf. Mooi dat wij met Rotterdam de boer op! een stem kunnen geven aan deze boeren die willen bijdragen aan meer biodiversiteit op het land. Dat we zo niet alleen niet helpen om het boerenland meer natuurinclusief te maken maar ook helpen om de mindset van mensen te veranderen.”

Op zoek naar een nieuwe Programmamanager

“Nu de aanvraag voor de vervolgfase is gehonoreerd, het programma is ingericht en het team op orde is, is er een natuurlijk moment aangebroken om de invulling van de rol van programmamanager weer eens kritisch onder de loep te nemen. In onze optiek (van het team en mijzelf) is er nu behoefte aan een meewerkend voorman die vier dagen inzetbaar is in de Rotterdamse Regio. Aangezien ik slechts twee dagen inzetbaar ben in het Rotterdamse zal ik die rol niet kunnen vervullen. Ik wil het team, de partners en alle betrokkenen bedanken voor de fijne samenwerking en de mooie stappen die samen gezet zijn op weg naar natuurinclusieve landbouw.”

Met het vertrek van Marius Brants komt er een einde aan zijn rol als programmamanager bij Rotterdam de Boer Op! We zijn op zoek naar een nieuwe programmamanager die ons kan helpen om verder te bouwen aan een duurzame toekomst. Denk jij dat je de juiste persoon bent? Bekijk dan de vacature hier.

 

Samen met 25 coalitiepartners, en met steun van het Nationale Postcode Loterij Droomfonds, Greenchoice en de provincie Zuid Holland is Natuurmonumenten in 2021 het project Rotterdam de boer op! gestart, gericht op het bewerkstelligen van een transitie in het voedselsysteem in de Rotterdamse regio. Rotterdam de boer op! stimuleert de vraag onder stadsbewoners naar regionale/lokale natuurinclusieve landbouwproducten (uit de korte keten), versterkt de verbinding tussen stad en platteland, ondersteunt individuele agrariërs die een transitie willen maken naar natuurinclusieve productie en stimuleert innovatieve natuurinclusieve productiemethoden en landbouwconcepten.