Niet lullen, maar poetsen. Akkervogeldeskundige Ben Koks wil meer ruimte voor biodiversiteit op akkerlandschappen. Rotterdam de Boer Op! heeft samen met Ben Koks en Sander Bernaerts twee grote projecten ontwikkeld; ‘Onderzaai’ en ‘Biodivers Akker Mozaïek’. Dit zijn allebei methoden om meer biodiversiteit op de akker te krijgen, zonder dat de financiële opbrengst van boeren in het geding komt. Maar zoals de praktijk inmiddels heeft uitgewezen: alles valt of staat met een juiste uitvoering. Is het ecologisch én landbouwkundig een verbetering? Het landbouwkundige succes laten we graag aan de boeren over. Het ecologische resultaat wordt door De Vlinderstichting gemonitord. Anthonie Stip (De Vlinderstichting) en Ben Koks zullen het concept, de voortgang en wat eerste resultaten uit de doeken doen tijdens de lunchlezing op maandag 16 september.

Anthonie Stip

Anthonie Stip

Anthonie is als maker van de veelgeprezen podcast ‘Toekomst voor Natuur’ een bekende stem in het gesprek over natuur in onze samenleving. Daarnaast is hij als agro-ecoloog veel bezig met beheer van akkers, graslanden en landschapselementen en de samenhang op landschapsschaal. Hij inspireert, onderzoekt en werkt aan lange-termijnoplossingen. Anthonie is fan van bestuivende insecten maar laat zich ook graag afleiden door andere levende have zoals vogels en planten. Vanuit De Vlinderstichting is hij betrokken bij talloze landbouwkundige en ecologische projecten.

Ben Koks

Ben springt in het oog als akkervogeldeskundige die zowel binnen als buiten Nederland de meeste uren in boerenland heeft doorgebracht:twaalf maanden per jaar. Zijn grote belangstelling voor het reilen en zeilen op het boerenbedrijf bracht hem aan vele keukentafels. Zonder Bens inspanningen zou de grauwe kiekendief in de jaren ’90 wellicht zijn uitgestorven in Nederland. Vanuit zijn kennis over de ecologie van soorten (zoals de veldleeuwerik en de kwartel) bedenkt hij praktische landbouwconcepten waar boer en akkervogel mee uit de voeten kunnen. Vanuit deze expertise neemt hij ook de honneurs waar namens Rotterdam de Boer Op! en hij kijkt er naar uit jullie vragen te beantwoorden.

Lunchlezing maandag 16 september 12.00-13.00 uur

De online lunchlezing is gratis toegankelijk voor iedereen met interesse in dit thema. Wel graag even aanmelden via deze link, dan sturen we je een agendaverzoek met de Microsoft Teams-uitnodiging.

Inschrijven gaat via deze link.

De lunchlezing en bijbehorende documenten worden achteraf beschikbaar  gemaakt voor iedereen die zich met zijn e-mail inschrijft.