In de Hoeksche Waard is vanaf 15 februari aanstaande ruim € 125.000,- beschikbaar voor de voorbereiding en aanleg van erfbeplanting of agroforestry op agrarische grond. Geïnteresseerde agrariërs krijgen desgewenst ondersteuning bij planvorming, ontwerp én realisatie. Het project ‘Elke Boom telt in de Hoeksche Waard’ is een gezamenlijk initiatief van Boerderij Bouwlust, provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, Rabobank Zuid-Hollandse Eilanden, Greenchoice en Rotterdam de boer op!

Erfbeplanting en agroforestry (bomen, hagen, heggen) bieden voordelen voor een duurzame agrarische bedrijfsvoering. Bomen en struiken nemen CO2 op, helpen bij het vasthouden van water en zorgen voor beschutting. Verder verbeteren ze de kwaliteit van de bodem, zijn ze een schuilplaats en voedselbron voor vogels en insecten én kunnen ze de kwaliteit van het landschap verhogen.

Informatiebijeenkomst op woensdag 12 februari

Heb je een agrarisch bedrijf in de Hoeksche Waard, ben je nieuwsgierig naar erfbeplanting/agroforestry en wil je er – met financiële en praktische ondersteuning – misschien zelf mee aan de slag? Kom dan naar de informatiebijeenkomst ‘Elke boom telt in de Hoeksche Waard’ op woensdag 12 februari aanstaande bij Boerderij Bouwlust.

Tijd: 20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Locatie: Stougjesdijk 126, 3271 KG Mijnsheerenland.

In verband met de catering en zaalopstelling graag vooraf aanmelden (uiterlijk woensdag 5 februari). Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar johankruijthoff@gmail.com.

Programma informatiebijeenkomst

  • Introductie door gastheer Johan Kruijthoff van Boerderij Bouwlust
  • Meerwaarde van bomen op en rond het bedrijf en verdienmodellen’ – Maureen Schoutsen, onderzoeker duurzame landbouwsystemen en coördinator praktijknetwerk agroforestry, Wageningen University & Research
  • ‘Praktijkervaring met agroforestry’ – akkerbouwer Piet Hermus
  • ‘Nadere toelichting aanbod ondersteuning’ – Bob Hartog, team Rotterdam de boer op!
  • Afronding & borrel

De bijeenkomst staat in teken van de praktijk: wat zijn ervaringen van boeren die hier al mee aan de slag zijn? Welke voordelen bieden erfbeplanting en agroforestry voor de bedrijfsvoering? En op welke manier kunnen ondernemers in de Hoeksche Waard nu ondersteuning krijgen bij erfbeplanting/agroforestry op hun bedrijf?