Onze partner Verstegen Spices & Sauces B.V. heeft dit jaar getest of de biologische teelt van kruiden ook dichtbij huis kan. Bij regeneratief-biologisch akkerbouwer Cornelis Mosselman van Bi-JOVIRA op Goeree-Overflakkee testte Verstegen de teelt van tijm, marjoraan en bonenkruid. We spreken Gilmee Davids, agroforestry developer bij Verstegen, die de pilot heeft begeleid.
Lees als achtergrondinformatie ook ons nieuwsbericht over deze pilot van 12 april.
Wat hebben jullie vanuit Verstegen gepilot bij Bi-JOVIRA?
‘We hebben de regeneratief-biologische teelt van drie groene kruiden gewassen getest op drie keer 0,25 hectare. We wilden weten wat de kwaliteit & de opbrengst van de kruiden zou zijn. Zo kunnen we onderzoeken of de teelt van groene kruiden in Nederland een reële optie voor ons is, of er toekomst zit in de samenwerking van Verstegen met een Nederlandse boer als Cornelis Mosselman. Als Verstegen kopen we in principe al onze kruiden gedroogd in, dus voor ons was dit een leerzaam en spannend traject.’
Wat zijn de resultaten van de pilot?
‘De versopbrengst per hectare voor tijm en bonenkruid zien er optisch goed uit, we verwachten een hoge opbrengst! De marjoraan gaat wat moeilijker dit jaar qua groei, maar ook hier is een kleine proefoogst uitgevoerd om tot de gewenste kwaliteitsparameters te komen. De drogestof-opbrengst en de blad-stengel verdeling worden ook getest. Zo kunnen we uiteindelijk inzicht krijgen hoeveel potjes gedroogde kruiden Verstegen per hectare zou kunnen produceren.’
Hoe verliep de samenwerking met Cornelis?
‘Die verliep erg vlot omdat we het op visie goed kunnen vinden. We hoeven elkaar niet te overtuigen over het belang van regeneratieve landbouw. Dan gaan de discussies alleen over praktische zaken.’
Wat ga je doen met de oogst?
‘We voeren een proefoogst uit van drie keer 15m2 van elk gewas. Deze oogst wordt gewogen om de vers-opbrengst te meten. Vervolgens wordt daar een deel van professioneel gedroogd om de kwaliteit en droog-opbrengsten te achterhalen per gewas. Ook worden er vers-samples onderzocht voor toepassingen voor vers-verwerking. Verder wordt er naar alle waarschijnlijkheid een deel van de tijm verkocht aan een partij die gespecialiseerd is in het verwerken van verse kruiden als diepvriesproduct. Zo proberen we zoveel mogelijk toepassingen te testen met de gewassen voor gebruik in de vers, droog of diepvries markt. Voor het uitvoeren van deze testen hebben we niet heel veel product nodig. Alles wat overblijft willen graag aanbieden aan individuele consumenten, partners van Rotterdam de boer op! of andere partijen die het gratis kunnen komen oogsten bij Cornelis.’
Wat zijn jullie vervolgstappen?
‘Nadat we alle informatie opgehaald hebben en de testen hebben gedaan hebben we hoogstwaarschijnlijk inzicht in op welke schaal het financieel haalbaar is om grootschalige verwerking te organiseren. En we weten dan ook welk verwerking het best past in de fase waar we nu in zitten. Dan gaan we in overleg met Cornelis over of hij voor 2024 het gewenste areaal beschikbaar heeft. Alle drie de gewassen worden hoe dan ook kleinschalig nog een jaar getest om data te blijven verzamelen. We zijn benieuwd of het bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden lag dat de marjoraan achterbleef terwijl het bonenkruid boven verwachting presteerde? Om hier met zekerheid iets over te zeggen moeten we dit een aantal jaar bijhouden.’
Heb je zakelijk interesse in grotere hoeveelheden kruiden dit seizoen of zie je mogelijkheid voor volgend seizoen? Neem dan zsm contact op met Gilmee Davids op gdavids@verstegen.nl
Voor iedereen die gratis een bosje tijm wil komen oogsten bij Cornelis: je bent meer dan welkom op de Zelfoogstdag tijdens de Rotterdam de boer op!-dagen op zaterdag 16 september, of op een van de andere zelfoogstmomenten die BIJOVIRA organiseert.