Op zaterdag 16 en zondag 17 september openden 15 boeren met hart voor de natuur aan de noord- en zuidkant van Rotterdam hun deuren voor het publiek. Het was een weekend vol waardevolle ontmoetingen, leerzame rondleidingen, heerlijke proeverijen en bovendien veel speelplezier. Het weekend stond in het teken van ‘Eet Natuurlijk Lokaal’. Door producten van deze natuurinclusieve boeren te kopen, draag je namelijk bij aan een mooier en natuurlijker landschap rondom Rotterdam. In dit verslag nemen we je nog één keertje mee langs de verschillende boerderijen.
Zonnige zaterdag in Midden-Delfland
Zaterdag was een stralende dag met veel zon én een boordevol programma. Aan de noordkant van Rotterdam melden een aantal vroege vogels zich al om 9.30 voor de rondleiding bij biologische boerderij Landlust in Maasland. Boerin Femke van Buuren neemt de geïnteresseerden mee over het erf en vertelt over hun werkwijze en de bijzondere Jersey koeien. Ondertussen is iedereen iets verderop bij Hoeve Rust-hoff van Jeroen en Gusta van der Kooij ook van harte welkom. Jeroen neemt bezoekers mee de wei in, waar de mooie Blaarkoppen staan. Ook staat er een kraampje buiten bij de winkel, zodat iedereen de lekkere en biologische zuivelproducten van het eigen zuivelmerk Dwarss kan proeven.
Voor de kinderen is het eigenlijk altijd feest bij Hoeve Bouwlust en Belevenisboerderij Schieveen, maar tijdens het Rotterdam de boer op! weekend was het wel extra feest! Bij Hoeve Bouwlust zijn mooie houten vlinders geschilderd, is er door het maïsdoolhof gedwaald en gespeurd bij de speurtocht. Bij de Belevenisboerderij in Schieveen is vooral de Speelnatuur met de vele waterpoeltjes van OERRR in trek, maar ook de demonstratie schapendrijven van boer Martin Oosthoek is drukbezocht en spectaculair. Daarnaast is er veel aandacht voor de restauratie van de historische boerderij. Daarover lees je hier meer.
De boer op aan de zuidkant van Rotterdam
Aan de zuidkant van Rotterdam is er zaterdag ook van alles te beleven. Zo gaan bezoekers bij biologische boer Cornelis Mosselman van BI-JOVIRA – Vooruitboeren in Ooltgensplaat zelf het land in om groenten uit de kenmerkende stroken te oogsten. Dankzij een geslaagde proef van kruidenbedrijf Verstegen, waarbij kruiden zijn meegenomen in de strokenteelt, mag iedereen ook nog eens een gratis bos tijm meenemen. Ondertussen wordt in Sommelsdijk bij Hofstede Lust&Last het Oogstfeest gevierd. Er is een gezellige oogstmarkt, een wildplukwandeling, er word vers fruit geperst en er wordt zelfs met elkaar een oogstlied gezongen!
Bij boerderij Hoeve Doelwyck in Zuidzijde, van Bio aan Huis, vertelt boer Matthijs Tak alles over zijn biologische landbouwbedrijf en gaan kinderen op zoek naar bodemdiertjes. Daarnaast legt Dick van Houwelingen de link tussen uilen en het platteland, en schminkt Femke prachtige bijen, vlinders en andere insecten. Iets verderop in Strijen zijn de rondleidingen bij Boerderij Landzicht Biologisch goed bezocht, boer Mees Visser neemt de grote groepen met veel plezier mee de akkers op. In de bloementuin plukken de bezoekers prachtige boeketten bij elkaar.
In ’s Gravendeel kunnen liefhebbers van chips hun hart ophalen. Tijdens de rondleidingen zien ze hoe de aardappels van het land komen en op hetzelfde erf tot chips worden verwerkt. Alle smaken zijn te proeven, van zeezout tot truffel. De biodiverse tuin rondom de fabriek ligt er prachtig bij en Caroline de Vlaam vertelt alles over compost en bodemleven.
Oogstdiners op mooie plekken in de stad
Op zaterdagavond schuiven oogstgenoten en andere liefhebbers in 4 (voedsel)tuinen in Rotterdam aan bij de Oogstdiners. Samen met Nationaal Park Rotterdam zijn er topchefs ingeschakeld om heerlijke diners klaar te maken met ingrediënten uit eigen tuin. Natuurlijk lokaler kan bijna niet!
Jim de Jong van Renilde kookt bij Tuinderij de Stadsboerin in Schiebroek, Esther van Leeuwe in de Voedseltuin in Rotterdam West, Tess & Bram van Noodlenoodlebar bij Volkstuinvereniging Eigen Hof in Overschie en Anna Regina bij Voedselbos de Overtuin bij Arboretum Trompenburg. Er komen hele bijzondere gerechten voorbij, van gnocchi in brandnetelsaus tot yoghurtijs met paardenbloemgelei. Genieten!
Zondag aan de noordkant van Rotterdam
De zondag begint grijs en met een bui, maar dat kan bezoekers er niet van weerhouden om op bezoek te gaan bij één van de boerderijen in Midden-Delfland. Bij Hoeve Ackerdijk in Schipluiden is het al vroeg druk bij de rondleiding door boer Bas. Van de melkput tot de meeverende veengrond, alles over het biologische melkveebedrijf komt voorbij. En natuurlijk is het aan het einde van de rondleiding tijd voor een stukje kaas!
Bij Herenboerderij de Vlinderstrik in Rotterdam laat Guus zien hoe de coöperatieve herenboerderij te werk gaat, samen met de natuur. De herenboeren telen verschillende gewassen, maar er zijn ook een aantal koeien, varkens en kippen te vinden. De kippen zijn misschien nog wel nieuwsgieriger dan de bezoekers! In Maasland is er bij de boerderij van familie Sonneveld, en de restaurants ’t Sonnetje en Bavette, veel te doen voor jong en oud. Akkervogeldeskundige Ben Koks neemt liefhebbers mee langs de akkers om vogels te zien, er is een natuurwijnproeverij en de bodem wordt weer onder de loep genomen onder begeleiding van Caroline de Vlaam.
Koeien melken in de wei
Aan het einde van de middag is het tijd voor een bijzondere excursie bij biologisch Melkveebedrijf Gravesteyn in Pijnacker. De koeien van Dirk en Isabella Gravesteyn worden namelijk niet in de stal, maar in het weiland gemolken in de speciaal ontworpen weidemelkmachine. Zoon Tim leidt de excursie door de weilanden en vertelt over de bijzondere werkwijze. Ondertussen lopen de koeien in de verte al richting de machine en haalt boer Dirk ons met zijn tractor in. Dirk en Tim laten samen zien hoe het melken in zijn werk gaat. Erg gaaf om dit van zo dichtbij te kunnen zien en meemaken!
Al met al stond de tweede editie van de Rotterdam de boer op! dagen weer in het teken van bijzondere momenten en waardevolle ontmoetingen. De persoonlijke verhalen en rondleidingen van de boeren zorgden ervoor dat stad en platteland weer een stukje dichter bij elkaar zijn gekomen. Waar het kon is de link gelegd met de ‘Eet Natuurlijk Lokaal’-campagne, waarin we mensen aanmoedigen om bewuster inkopen te doen, het liefst direct bij natuurinclusieve en lokale boeren. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan een mooier en natuurrijker landschap rondom Rotterdam.