Eén van de meest hardnekkige plaagsoorten in de akkerbouw is de Coloradokever. Met name de aardappelplant is geliefd bij dit uit Amerika overgekomen kevertje. Door de vaak drogere zomers lijkt de Colorado kever steeds vaker op te duiken in Nederlandse percelen. Samen met zes akkerbouwers in onze regio kochten we de innovatieve ‘Colorado mepper’ aan om te experimenteren met de beheersing van deze kever op mechanische in plaats van chemische wijze.  

Akkerbouwer Cornelis Mosselman van BI-JOVIRA kwam met het idee om de Coloradokever in zijn percelen op een andere manier te bestrijden dan door middel van het gebruik van (biologische) bestrijdingsmiddelen. Recentelijk is er een machine op de markt gekomen die handig gebruik maakt van het natuurlijke gedrag van de Colorado kever. Als de plant waar de kevers op zitten wordt bewogen, laten de kevers zich vallen en doen dan een tijdje alsof ze dood zijn. De ‘Colorado Beetle Catcher’ van het Nederlandse bedrijf Fieldworkers maakt hier handig gebruik van door de kevers en larven als het ware uit het staande gewas te vegen en op te vangen. De gevangen kevers en larven kunnen dan vernietigd worden.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Cornelis stelde voor om deze machine aan te schaffen en ermee te gaan werken om er zo praktijkervaring mee op te doen. Om efficiënt gebruik te maken van de machine is samenwerking gezocht met een groep van nog vijf akkerbouwers ten zuiden van Rotterdam: Peter van de Erve uit de Hoeksche Waard en Arjo Klok, Adjan Vos, Gert van Herk en Wiard Visser uit het Buijtenland van Rhoon. Vanuit Rotterdam de boer op! gaven wij de boeren een bijdrage om de ‘Colorado mepper’ aan te schaffen. Projectleider Dirk Kunst: “Naar verwachting kan er door de akkerbouwers vanaf het komende teeltseizoen mee worden gewerkt. In het met de boeren opgestarte projectteam zal de opgedane kennis en ervaring worden gebundeld en uiteindelijk breder worden gedeeld.”

Meer informatie is te vinden op de website van Fieldworkers en in dit artikel op Nieuwe Oogst.