Landschapselementen op en rond het boerenbedrijf leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit op het platteland. Begroeiing op een boerenerf in een open landschap kan bijvoorbeeld kleinschaligheid toevoegen, en daarmee leefgebied voor specifieke flora en fauna. Deze zomer opent in ’s Gravendeel de Hoeksche Hoeve haar deuren voor publiek. Met steun van ‘Rotterdam de boer op!’ is rondom de nieuwbouw van Hoeksche Hoeve een biodivers (beleef-) erf aangelegd. Het ontwerp is van de hand van Wouter van Santen (Biotoop tuinen) en Luc Engelhard (Architectuur in buitenruimte).
Van hun eigen aardappelen maken agrariërs Henk Scheele en Rene de Zeeuw van de Hoeksche Hoeve op hun eigen erf hun eigen chips. Hun nieuwe chipsfabriek is bijna klaar. Henk en Rene hebben de fabriek zodanig gebouwd, dat stads publiek binnenkort door de fabriek kan wandelen en zelf kan zien hoe het hele productieproces ‘van pootaardappel tot chips’ in zijn werk gaat. De Hoeksche Hoeve wordt begin- en eindpunt van recreatieve routes door Nationaal Landschap Hoeksche Waard, langs boerenbedrijven waar wat te beleven en te proeven valt. Dit is onderdeel van het gemeentelijke project Food Lab Hoeksche Waard, gericht op volhoudbare (duurzame) landbouw, korte ketens die de afstand tussen boer en consument verkleinen en educatie.
Steeds afwisselender, steeds rijker aan natuur
Na een rondleiding door de fabriek kunnen bezoekers aan de Hoeksche Hoeve straks ook een wandeling maken over het erf rondom de fabriek. Op een kleine oppervlakte zijn op het erf diverse biotopen te vinden, die horen bij het landschap van de Hoeksche Waard. Bloemrijke hooilanden en natuurlijk struweel wisselen elkaar af. Veel te beleven is er straks ook bij de poel aan de voorzijde van het erf. Vrijwilligers van Hoeksche Waards Landschap hebben geholpen bij de aanleg. De boeren van Hoeksche Hoeve nemen het beheer en onderhoud op zich.
Over enkele maanden, kort voor de zomervakantie, gaat de Hoeksche Hoeve open voor publiek; in de hooilanden om de fabriek zullen dan al de eerste polder- en akkerbloemen bloeien. En de komende jaren zal het erf steeds afwisselender worden en rijker aan soorten.