Eind januari zijn op het melkveebedrijf van Kees, Anita en Marline van Mil in de Zouteveense Polder 700 bomen aangeplant. De familie Van Mil nam dit initiatief om de biodiversiteit op en rond het boerenerf te versterken. Arjen Keijzer van Agrarische Natuurvereniging (ANV) Vockestaert begeleidde de werkzaamheden.

De familie van Mil is één van de twaalf agrarische bedrijven die medio 2024 een projectvoorstel indienden bij het Midden-Delfland Biodiversiteitsfonds van Rotterdam de boer op! voor ondersteuning van biodiversiteitsmaatregelen op hun bedrijf. Het Midden-Delfland Biodiversiteitsfonds is een initiatief van Rotterdam de Boer op!, zuivelcoöperatie FrieslandCampina en Agrarische Natuurvereniging Vockestaert.

Het melkveebedrijf ligt in de Zouteveensepolder, een grote open polder ten zuiden van Schipluiden. De familie boert hier al sinds ongeveer 1880. Op het bedrijf wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de weidevogels. Een deel van het land wordt later in het seizoen gemaaid, zodat de vogels er in kunnen nestelen. Voorafgaand aan het maaien worden de aanwezige nesten gemarkeerd. Familie van Mil krijgt hierbij hulp van enthousiaste vrijwilligers van de vogelwerkgroep Midden Delfland.

Meer biodiversiteit op en rond het erf

“Ook op en rond het erf heeft de familie oog voor natuur en milieu”, vertelt Arjen Keijzer van ANV Vockestaert, tevens projectcoördinator van het Biodiversiteitsfonds Midden-Delfland. “Boerenerven zijn, zeker in zo’n grote open polder, vaak belangrijke “hotspots” voor diverse

planten, dieren en insecten. Nu de hoeveelheid en diversiteit aan bomen op en rond het erf van het bedrijf van Van Mil door aanplant van 700 bomen fors is uitgebreid, wordt het nog aantrekkelijker voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.”

Het assortiment, dat met steun van het Midden-Delfland Biodiversiteitsfonds is aangeplant, bestaat uit inheemse, streekeigen soorten. Voor de koeien zijn voederhagen aangeplant. Deze hagen bestaan grotendeels uit verschillende wilgensoorten. Verder werden er “Zeeuwse hagen” aangeplant. Die bestaan vooral uit doornachtige soorten en dienden vroeger als veekering. Langs de oprijlaan staan oude populieren die aan het eind van hun levenscyclus zijn. Daar werden nieuwe bomen tussen geplant die een mooie bloei kennen en bessen dragen. Tot slot werden op het erf nog oude rassen appel- en perenbomen aangeplant.

Een Zeeuwse haag is een dichte haag die bestaat uit diverse (doorn)struiken, aangevuld met enkele boomvormers. De haag kan ongeveer 3-4 m hoog worden, de boomvormers hoger. Door aanplant in groepen van 3-8 stuks per soort ontstaat in de loop der jaren een afwisselend beeld. De diverse struiksoort zorgen met hun doorns, fraaie bloeiwijze en bessen voor een prima biotoop voor bijvoorbeeld zomertortels, kneuen en winterkoninkjes. Foto door Landschapsbeheer Zeeland.

Twaalf ondernemers, twaalf biodiversiteitsprojecten

Speciaal voor veehouders in Midden-Delfland is vanuit Rotterdam de Boer op! afgelopen zomer €100.000 beschikbaar gesteld. Veehouders konden zelf voorstellen doen voor projecten op hun bedrijven, die een bijdrage leveren aan het versterken van de biodiversiteit. Twaalf boeren maakten van deze mogelijkheid gebruik. De gehonoreerde plannen zijn inmiddels uitgewerkt en worden volop uitgevoerd. Agrarische Natuurvereniging Vockestaert helpt de boeren actief bij zowel de planvorming als de uitvoering. De plannen die door de twaalf boeren zijn ingediend, hebben elk een eigen karakter, passend bij het betreffende bedrijf en het landschap om het bedrijf.

Rotterdam de boer op! in Midden-Delfland

Rotterdam de Boer op! ondersteunt diverse initiatieven en projecten in Midden-Delfland op het gebied van de korte keten, natuurinclusieve landbouw en verbinding stad-platteland. Het gaat dan om projecten en initiatieven van kringloopboeren, bedrijven die meedoen aan agrarisch natuurbeheer en biologische melkveehouders. Rotterdam de Boer op! levert onder meer een bijdrage aan het gestapeld belonen van de kringloopboeren in Midden-Delfland.

Zie ook het artikel over het inzaaien van inheemse kruiden in de Duifpolder.