Boerderij Het Lansingerland gaat veehouderij combineren met agroforestry. De boerderij in het Lansingerlandse deel van het Rottemeren-gebied, direct ten noorden van Rotterdam-Hillegersberg, gaat walnoten- en fruitbomen en hagen planten. Komende winter gaan de eerste bomen en struiken de grond in. Ook is de boerderij momenteel in omschakeling naar biologisch: met ingang van komend jaar zal de melk van Het Lansingerland officieel het EKO-certificaat verkrijgen.
“Ik ben mijn hele leven gangbaar boer geweest en zo kent iedereen in de omgeving me ook. Ik heb lang nagedacht en veel getwijfeld over de omschakeling naar agroforestry en biologische veehouderij”, vertelt boer Peter Gille, “Het heeft immers stevige consequenties voor de bedrijfsvoering en vraagt ook echt een andere manier van denken. Na veel gesprekken met het gezin, zeker ook met mijn dochter die nu volwassen is en in de toekomst het bedrijf waarschijnlijk gaat overnemen, heb ik nu dan echt de keus gemaakt, ook in samenhang met de ontwikkeling van de andere bedrijfsonderdelen.”
Verbreed bij uitstek
“De veehouderij extensiveren, om de zorg te laten excelleren, waarbij natuur en landschap op en rond bedrijf het welzijn van cliënten en de beleving voor bezoekers faciliteren.” Dat is volgens Gille -in een notendop- de bedrijfsfilosofie van Boerderij het Lansingerland voor de toekomst. Het Lansingerland is een verbreed boerenbedrijf bij uitstek, met kinderopvang, dagbesteding voor volwassenen met een verstandelijke beperking, natuurcamping, vergaderfaciliteiten, restaurant en een boerderijwinkel. “Ruim tien jaar geleden hebben we de basis gelegd voor ons verbrede bedrijf, met onder meer grote investeringen in nieuwbouw en herinrichting van de buitenruimte. Nu maken we de volgende stap.”
Walnoten en heggen
“Op het land komen natuur en landschap meer centraal te staan. Vogels, vlinders en bloemen in onze weides voegen immers kwaliteit en waarde toe voor het land en voor onze gasten”, gaat boer Peter Gille verder, “Ons erf, onze speelplekken en onze camping gaan we komend jaar biodivers inrichten, met steun van ‘Rotterdam de boer op!’ Verder gaan we walnoten, fruitbomen en hagen planten, als het allemaal lukt op een oppervlakte van ruim 15 hectare. De realisatie van de agroforestry wordt mede mogelijk gemaakt door Recreatieschap Rottemeren, Provincie Zuid-Holland en Rotterdam de boer op! Komende winter gaan de eerste bomen en struiken de grond in. En afhankelijk van de mogelijkheden op percelen die in bruikleen zijn van de gemeente, kunnen we uitgroeien tot het grootste agroforestry-bedrijf van Zuid-Holland.”
“Agroforestry, landbouw met bomen dus, sluit mooi aan bij de bosrijke omgeving van de Rottemeren. Verder leggen bomen CO2 vast, helpen ze bij het vasthouden van water, zorgen ze voor beschutting, verbeteren ze de kwaliteit van de bodem en bieden ze plek aan vogels en insecten. Minder zuivel en vlees en meer noten past bovendien in een dieet dat het klimaat minder belast. Ook denk ik op termijn aan toevoeging van een moestuin, onderhouden door de zorgcliënten, waarvan de oogst weer kan worden verkocht in onze eigen winkel.”
Ander gras, andere koe
Naast eigen land beheert Boerderij Het Lansingerland ook natuur- en recreatiegronden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, aldus Gille: “De afgelopen jaren heb ik me steeds meer gespecialiseerd als landschapsbeheerder van natuur- en recreatiegebied. Ik ga nu investeren in eigen materieel om deze dienstverlening verder te verbeteren. Natuurgraslanden zijn al automatisch SKAL/EKO gecertificeerd, wat me nu helpt bij de omschakeling van mijn boerenbedrijf naar biologisch. Op mijn eigen land gebruik ik al enkele jaren geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen meer. En pachtland van derden die me vragen om onkruiden, zoals ridderzuring chemisch te bestrijden, heb ik afgestoten, nu ik ga voor biologisch.”
Bij het beheer van natuurlijke graslanden past een andere type koeien-ras, vervolgt Gille: “Daarom ben ik nu bezig om Fleckvieh in te kruisen in mijn huidige zwarte witte Holsteiner veestapel. De melkproductie van Fleckvieh is weliswaar lager dan die van de bekende Holsteiner, maar het voordeel van Fleckvieh is dat het een robuuste koe is, die goed kan omgaan met natuurgras. Bovendien produceert dit ras niet alleen melk maar ook vlees. En dat is een mooie toevoeging in het assortiment van onze populaire boerderijwinkel. We gaan de veestapel ook verkleinen, van 120 stuks naar 75 stuks. Dat past bij een natuurinclusieve bedrijfsvoering. De ruimte die vrij gaat komen in de stal gaan we benutten om ons eigen jongvee op te fokken. Afhankelijk van de ontwikkelingen, gaat de veestapel op termijn nog verder omlaag, als het aan mij ligt.”
Open en groen
Boerderij Het Lansingerland is gelegen in het zogeheten Hoekse Park West. Het Recreatieschap Rottemeren wil het Hoekse Park West als geheel de komende jaren verder ontwikkelen, als onderdeel van het Rottemeren-gebied. Ook de gemeente heeft het gebied in haar Omgevingsvisie aangewezen als gebied voor de ontwikkeling van groenstructuren en het verbeteren van recreatieve routes en activiteiten voor fietsers en wandelaars.
Boer Gille is positief: “Voor de toekomst hoop ik dat we met zijn allen het gebied hier, het Hoekse Park West, open en groen weten houden. Met een gastvrije natuurinclusieve landbouw. En dat we zowel de biodiversiteit en als de toegankelijkheid van het gebied verder kunnen versterken, bijvoorbeeld door meer struinpaden voor wandelaars. Onze boerderij levert graag een bijdrage aan deze ontwikkeling.”
Meer weten?
Kom naar de FrieslandCampina Boerderijdag op Boerderij Lansingerland op vrijdag 30 mei aanstaande van 10.00 – 16.00 uur. Naast een boordevol programma met allerlei leuke activiteiten voor jong en oud, vertelt boer Peter Gille tijdens twee rondleidingen om 11 en 14 uur alles over zijn plannen voor agroforestry in combinatie met extensieve biologische veehouderij en hoe hij deze plannen gaat realiseren.