Sinds het einde van de zomer maakt Roel van Buuren van biologisch melkveehouderij  Boerderij Landlust echt zèlf rauwmelkse kaas van de melk van zijn eigen Jersey koeien. Met ondersteuning van Rotterdam de boer op! heeft hij onlangs een kaasmakerij kunnen bouwen. “Mensen vinden het leuk dat het nu echt op de boerderij zelf wordt gemaakt. Ze kunnen het kaasmaakproces ook vanuit de boerderijwinkel zien, door het grote raam tussen kaasmakerij en winkel.”

Biologische boerderijwinkel Landlust in Maasland

Tot voor kort liet Roel van zijn zuivel kaas maken door een kaasmaker elders in de regio: “Toen die man ermee stopte, heb ik besloten zelf het ambacht te leren. De verkoop gaat goed. Wat ik maak aan kaas, verkoop ik ook allemaal in mijn winkel, het gaat altijd op. Ik wil de productie nog wat vergroten, om straks ook wat oudere kazen in de winkel te hebben liggen voor mijn klanten.”

Rauwmelkse kaas

“Ik begin het proces goed in de vingers te krijgen”, vertelt Roel, “Kaasmaken vergt de nodige concentratie. Het kan op vijftig verschillende manieren fout gaan. Hygiëne bij het melken is belangrijk en ook de kwaliteit van het voer. Het feit dat mijn koeien bijna volledig gras-gevoerd zijn, helpt daarbij enorm.” De kaas van Boerderij Landlust is ‘rauwmelks’ zoals dat heet: “Rauwmelkse kaas wordt niet verhit, dus allerlei gezonde stoffen in de zuivel blijven volledig behouden. We maken gebruik van de temperatuur die de melk van nature heeft direct na het melken, wat energiezuinig is.”

Roel van Buuren in zijn kaasmakerij aan het werk.

Voedsel- en recreatieroute de Gaag

Boerderij Landlust is gelegen in het hart van Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, aan de prachtige historische Gaag, met zijn eeuwenoude boerderijen en molens. Diverse agrarische bedrijven langs de Gaag, waaronder Landlust, ontwikkelen reeds een aantrekkelijk aanbod van producten en diensten voor de nabijgelegen steden als Rotterdam, Delft en Den Haag. Steeds meer stadsbewoners ontdekken de Gaag als aantrekkelijke voedsel- en recreatieroute vlakbij huis.

Over Landlust

Wat Boerderij Landlust bijzonder maakt: het is één van de weinige echt regeneratieve en natuurinclusieve veehouderijbedrijven in ons land. Regeneratieve bedrijven gaan verder dan het verminderen van milieubelasting, ze zetten in op herstel van natuur en landschap en welzijn van mens en dier. De veebezetting van Boerderij Landlust is zeer laag (1,2 GVE per ha); het voer komt vrijwel geheel van eigen land (95%) en de bedrijfsvoering is biologisch (geen kunstmest, geen chemische gewasbescherming). Met uitzondering van de winter loopt het vee dag en nacht buiten.

Stripgrazing

De Jersey-koeien van Landlust behouden hun hoorns, wat beter is voor hun gezondheid en welzijn. Begrazing gebeurt via het relatief nieuwe ‘stripgrazing’-principe, dat hoge benutting van alle voedingsstoffen in het gras en ecologische principes combineert. Het gras op Boerderij Landlust is rijk aan kruiden en insecten. Een gezonde bodem en schoon water staan centraal. De bedrijfsvoering van Landlust is bijzonder gunstig voor de biodiversiteit. De weidevogelstand op het bedrijf is dan ook goed, de populatie groeit en het broedsucces is groot.

Grutto (Limosa limosa), Grutto’s (Scolopacidae), Steltlopers, Steltloperachtigen (Charadriiformes), weidevogels, Vogels (Aves), fauna, weidevogel, steltloper, vogel – Eemland, Utrecht, Nederland, Europa

 

Meer lezen over Roel’s weidevogelaanpak? Lees het hier!

De boerderijwinkel in Maasland is open op woensdag en zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur. Van harte welkom!

Bekijk de website van Boerderij Landlust hier.