De kortste weg van het land naar de klant

Vrijdagmiddag in de boerderijwinkel van Hoeve Doelwyck. Meteen nadat boer Matthijs Tak het rolluik open doet, stromen de klanten binnen. En al binnen een uur moeten de bakken met aardappelen, groente en fruit worden aangevuld. Geen probleem! In de moestuin wordt meteen nog wat sla geoogst. ‘Zo van ’t land, op het bord van de klant’, zegt Matthijs. ‘Wij geloven in de korte keten: direct leveren aan de consument.’

De boerderij aan de Zuidzijdsedijk is 400 jaar oud. Matthijs’ vader en opa verdienden er ook al hun brood. Matthijs en zijn vrouw Shaula besloten rond 2000 om het roer om te gooien. Ze werken nu volledig biologisch. ‘We telen aardappelen, uien, wortels, knolselderij, sperziebonen… We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en ook geen kunstmest. Dat komt het bodemleven ten goede en dat is goed voor de biodiversiteit.’ Hij wijst naar een strook groen langs de akker. ‘Daar gonst het van de zandhommels. Die doen het ontzettend goed bij zo’n klaverrand.’

Een van de klanten in de boerderijwinkel van Hoeve Doelwyck

Ondertussen vult een van de vaste klanten in de boerderijwinkel zorgvuldig zijn boodschappenmand. Witlof, een krop verse sla, wat komkommers en tomaten. ‘Sinds we in de buurt zijn komen wonen, doen we hier iedere vrijdag onze inkopen’, zegt hij. ‘Dit is hoe groenten horen te smaken. Wat een verschil met wat je in de supermarkt koopt! Dat deze producten zonder bestrijdingsmiddelen worden geteeld, vind ik heel belangrijk. Zeker in een gebied als de Rijnmond.’ ‘Het is lekker, gezond en goed voor de natuur’, beaamt een dame in de rij voor de kassa. ‘Ik denk echt dat we met zijn allen iets goeds doen, door bij biologische boeren te kopen.’

Buiten oogst Matthijs een krat vol savooiekool. ‘We werken graag samen met bio-boeren uit de omgeving’, zegt hij. ‘We stemmen met elkaar af wat we telen. In de winkel verkopen we onze eigen gewassen, maar ook die van collega’s. Zo zorgen we voor een zo breed mogelijk aanbod. We wisselen gewassen steeds af en telen minder intensief, waardoor de aarde minder wordt uitgeput. Dat heeft wel tot gevolg dat onze producten iets duurder zijn, maar we houden de chemie helemaal weg uit de voedselketen. Dat vinden onze klanten belangrijk. En daarbij horen we vaak dat onze biologische producten beter smaken. Het smaakt zoals ’t vroeger smaakte, zei een oudere dame laatst.’

Boer Matthijs Tak oogst zijn savooiekool van het land.

De boerderijwinkel is iedere vrijdag en zaterdag open. Via bezorgdienst Bio aan Huis kunnen klanten ook groente- en fruitboxen thuis laten bezorgen. ‘Geen gezeul met voedsel door het hele land, maar van de akker direct naar de consument’, zegt Matthijs. ‘We zijn ontzettend blij dat we zoveel trouwe klanten hebben, die biologisch eten net zo belangrijk vinden als wij. We hebben heel bewust een andere afslag gekozen. Gezond en goed voedsel, dat is de basis van een gezond bestaan.’

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

Ruiken, proeven en beleven

Open Dagen bij Hoeve Doelwyck!

Op zaterdag 28 en zondag 29 september opende Hoeve Doelwyck, in samenwerking met Rotterdam de boer op!, haar deuren. Boer Matthijs en zijn vrouw Shaula vertelden alles over hun prachtige boerderij en over biologische landbouw. Bezoekers proefden wat het land aan biologische producten te bieden heeft en deden mee met de wijn en olijfolie tasting. Ook was ambassadeur Michael Wilde aanwezig en modereerde hij een interessant gesprek over biologisch boeren. Er waren activiteiten voor de kinderen zoals kriebelbeestjes zoeken en appels persen en er was allerlei lekkers te proeven! Men bezocht de boerderijwinkel en het terras voor een drankje met versnapering.