Bezoekers van de Rotterdamse Oogst kennen ongetwijfeld de Japanse kramen die er de afgelopen jaren bij zijn gekomen. Eén van die ondernemers is Nori Catering van Rena en Nori Aoyagi. Dit duo verrast hun klanten wekelijks met de heerlijkste Japanse gerechten met een lokale twist. En met succes, want de gerechten zijn erg populair! Onze Rachelle ging in gesprek met Rena voor de Rotterdam de boer op! interviewreeks ‘chefs met hart voor boer & natuur’.
Door Rachelle Eerhart
Wat is jullie kookstijl?
“Ons doel is om mensen bekend te maken met de gezonde Japanse keuken. Echt Japans eten is veel te traditioneel, en mensen moeten daar geïmporteerde ingrediënten voor kopen. Ons concept is om zoveel mogelijk lokale ingrediënten te gebruiken, dat is veel duurzamer.
Deze aanpak is ontstaan toen we in Mexico woonden. We woonden daar 14 jaar voordat we naar Nederland kwamen. We hadden daar een klein restaurant waar we ongeveer hetzelfde eten als hier serveerden. Toen we daar in 2008 begonnen was Japans eten er nog onbekend, mensen dachten dat we Chinezen waren. We vroegen ons af hoe we mensen meer over Japans eten konden leren en dachten ‘let’s localize the food!’. We gingen lokale ingrediënten gebruiken en gaven die een Japanse twist. We maakten bijvoorbeeld Japanse hijiki-salade met wat zeewier uit Japan met wortels en kikkererwten uit Mexico. Eerst dachten mensen: ‘Wat is dit?’, maar ze vonden het allemaal lekker.”
Hoe zijn jullie vanuit Mexico in Nederland terecht gekomen?
“Veel gasten in ons restaurant in Mexico zeiden dat we zeker ook een restaurant in Europa moesten openen. Mexico werd ons in die tijd ook wat te gevaarlijk. We hebben twee zonen en maakten ons zorgen om hun veiligheid. Daarom gingen we op zoek naar een veiligere plek om te landen. Omdat Nederland en Japan een lange geschiedenis hebben, is het makkelijker om in Nederland een werkvisum te krijgen en daarom kwamen we hier heen. We zijn in Den Haag gaan wonen en vonden de gedeelde keuken van Food Union in Rotterdam waar we zijn gaan koken. We wilden in Nederland geen eigen restaurant openen omdat dat zo intensief is. We kozen voor catering omdat dat veel beter te plannen is. Voor de markt weten we precies wat we moeten voorbereiden, en op=op.”
Wat koken jullie voor mensen op de Rotterdamse Oogst?
“Dat hangt af van het seizoen! Als een product zoals pompoen op is bij onze leverancier Rechtstreex, dan maken we bijvoorbeeld een salade van een ander product, zoals aardappelen. De hijiki-salade met lokale sojabonen en wortels hebben we altijd. We gebruiken ook veel tofu en kiemen. Wat we op de oogstmarkt verkopen is echt Japanse ‘home cooking’. Veel mensen vragen ons hoe ze dit ook kunnen maken, daar willen we in de toekomst meer mee gaan doen! Zo wil mijn man een kookboek gaan schrijven en we willen ook workshops gaan organiseren.
We staan nu bijna twee jaar elke zaterdag op de Rotterdamse Oogst op het Noordplein. We hebben veel klanten die elke week terugkomen. Omdat we met de ondernemers op de oogstmarkt graag minder wegwerpverpakkingen willen gebruiken, nemen steeds meer klanten hun eigen bentobox mee. Mensen vinden het erg leuk om hun eigen bentobox te laten vullen met onze gerechten. Het eten is hetzelfde, maar het ziet er uniek uit!”
Waar & hoe kopen jullie de ingrediënten in?
“Bij Rechtstreex kopen we veel van onze groenten. Ook komen we bij de groothandel. De miso kopen we in bij Choro Koji, ook een Rotterdams-Japanse maker & food-ontwikkelaar. We gebruiken Kikkoman sojasaus die in hun Nederlandse fabriek wordt gemaakt. En onze tofu kopen we bij Choi Kee Tofu, zij leveren ook via Rechtstreex aan consumenten. In de toekomst willen we graag de boeren van wie we producten gebruiken beter leren kennen!
Het lichaam is gemaakt van het eten dat we eten, daarom hebben wij de voorkeur voor biologische producten. Ik denk dat dat beter is voor ons lichaam. Bij Rechtstreex kopen we meestal ook biologische producten. Het hangt natuurlijk wel van de prijs af. Het liefst kopen we het van zo dichtbij mogelijk. Maar ik wil er ook niet te streng in zijn, daar kunnen we geen duurzaam bedrijf van opbouwen. Ik hou graag een open mind, en wil mezelf ook niet te hoge eisen opleggen. We vinden het erg belangrijk om de gezondste en duurzaamste producten te gebruiken, maar de prijs voor onze klanten moet niet te hoog worden. We zijn blij dat we op de Rotterdamse Oogst nu een ‘sweet spot’ te pakken hebben: we verkopen goed eten voor een prijs die mensen willen betalen.”
Kan je wat meer vertellen over jullie ‘bento-filosofie’?
“Eten is niet alleen maar smaak. Het gaat er ook om met wie je eet, wat je maakt en waar je eet. Dat zijn allemaal belangrijke onderdelen van een voedselcultuur. De op gemak gerichte manier van eten is niet de beste weg. Goedkoper, makkelijker, er eigenlijk niet om geven – wij vinden dat een verkeerde ontwikkeling. Ik wil dat omkeren! Ik wil dat mensen weer om hun eten gaan geven.
De Japanse Bentō-box bevat een gezonde, volledige maaltijd met groenten, rijst & eiwitten. Je kunt overal bento kopen, maar de echte bento is thuisgemaakt voor leden van het gezin die naar school gaan of gaan werken. Het is mijn streven dat de bento ook onderdeel wordt van de Nederlandse voedselcultuur, dat mensen iets anders meekrijgen in hun lunchtrommel dan boterhammen met beleg. Dat kinderen een mooie en leuke bento-box mee naar school krijgen die met liefde gemaakt is!”
Kijk voor meer info over Nori Catring op www.noricatering.nl Nori & Rena zijn ook te boeken voor cateringopdrachten.
Rotterdamse Oogst is elke zaterdag te bezoeken van 10-17 op het Noordplein in Rotterdam. Bekijk hier welke lokale makers en boeren er aankomende week op de markt staan.
Lees hier de interviews met andere Rotterdamse chefs met hart voor boer & natuur!