Er is zoveel mogelijk als we beter gaan samenwerken! Dat was de conclusie van de bijeenkomst met zo’n 25 spelers uit de bio-sector in onze regio in onze huiskamer op 12 juni. Hopelijk het begin van een mooi traject dat we als Rotterdam de boer op! van harte ondersteunen.
Onder de aanwezigen waren biologische boeren, grote en kleine retailers, korte ketenbedrijven en adviseurs. Na een korte introductie van Robert-Jan Piek en Rachelle Eerhart over wat Rotterdam de boer op! doet en hoe we vanuit ons programma al samenwerken met veel biologische boeren en organisaties in de regio, koppelde Michaël Wilde van The Organic Embassy de resultaten van de verkenning terug die hij voor ons heeft uitgevoerd de afgelopen maanden.
Tijdens deze verkenning onderzocht Michaël hoe er al wordt samengewerkt binnen de biologische sector in onze regio en wat verdere mogelijkheden en wensen zijn. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit de verkenning:
- Noem biologische landbouw als expliciet voorbeeld van natuurinclusieve landbouw als je daarover communiceert.
- Zet in op gezamenlijke én herkenbare promotie van biologische streekproducten, zodat consumenten het bij de boer, in de (online) winkel en in een restaurant herkennen.
- Faciliteer (gezamenlijke) productontwikkeling van biologische producten door voedselmakers.
- Onderzoek wat nieuwe mogelijkheden zijn voor gezamenlijke verkoop van biologische streekproducten.
- Onderzoek wat er mogelijk is op het gebied van gezamenlijke lobby bij overheden.
Vervolgens was het tijd voor de brainstorm!
De aanwezigen gingen in groepjes uiteen en daar werden deze ideeën besproken:
- Hoe kunnen we ‘bio’ een mooie plek geven binnen Eet Natuurlijk Lokaal, de publiekscampagne van Rotterdam de boer op! ? Verkend werd of er aan (te ontwikkelen) Eet Natuurlijk Lokaal infoborden, flyers, supermarktschappen, logo’s in webshops, etc. een stempel ‘bio’ toegevoegd kan worden voor de herkenbaarheid van het biologische streekproduct.
- Hoe krijgen we meer biologische (streek)producten in de horeca & bedrijfscatering? Hiervoor is het belangrijk om het niet direct te hebben over 100% bio, maar om het streven naar de groei van het percentage biologische inkoop mee te nemen in de verschillende trajecten die er al binnen Rotterdam de boer op! lopen, zoals de samenwerking met Het Nieuwe Nassen en het inkoperscollectief ‘Natuurlijk Eten & Drinken’ met MVO Nederland.
- Hoe kunnen we de logistiek zo organiseren dat de biologische streekproducten in onze regio op meer plekken in de regio verkocht worden? En, is het mogelijk om gezamenlijk te kopen tot een ‘Bio&Lokaal’ schap in natuurvoedingswinkels en supermarkten?
- Hoe ontwikkelen we meer biologische streekproducten, zoals een biologische brie? Hoe stimuleren we andere makers om hier een verdienmodel voor op te bouwen? Samenwerking met het Rotterdam de boer op! transitiefonds en Fresh Ventures Studio van BlueCity ligt hier voor de hand!
Vervolg
Al met al een energieke en leuke bijeenkomst die smaakt naar meer! We gaan aan de slag met de actiepunten en organiseren in het najaar een volgende bijeenkomst.
Ben jij ook een speler in de biologische sector in onze regio en heb je interesse om deel te nemen? Naam dan contact op met Robert-Jan Piek op r.piek@natuurmonumenten.nl