Varkens aaien, klauteren op hooibalen, racen op een tractortje tussen de kippen. Kinderen hebben de tijd van hun leven bij de Koeienstal, een recreatieve boerderij aan de rand van de Eendragtspolder in Zevenhuizen. Maar je kunt er ook heerlijk lunchen of een glas wijn drinken, in de verbouwde stal of op het terras. Als je geluk hebt, vliegt er een gele kwikstaart voorbij, of spot je een woudaapje, de kleinste reiger van Europa. Martijn aan de Wiel en zijn vrouw Suzanne zijn stadsboeren met een missie. ‘We willen onze liefde voor de omgeving en de natuur overbrengen aan onze bezoekers.’
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.

‘Dit is mijn kantoor’, zegt Martijn. Hij staat midden in de koeienweide voor het terras van de tot restaurant verbouwde stal en hij straalt van oor tot oor. ‘En dat zijn mijn collega’s’, voegt hij eraan toe als de koeien luid loeiend op hem af komen gelopen. Martijn en zijn vrouw Suzanne hadden allebei een kantoorbaan. Toen de boerderij aan de rand van de polder te koop werd gezet, grepen ze de kans om hun dromen waar te maken. ‘Ik wilde naar buiten, boer worden, ondernemen. Suzanne heeft een hart voor de horeca, voor gastronomie. In de Koeienstal komt alles samen.’

‘We zien hier soms zelfs flamingo’s!’

De boerderij stond jaren leeg. ‘De akkerbouwer die hier onder andere spruiten en aardappels verbouwde werd ín 2010 uitgekocht, om ruimte te maken voor een recreatiegebied’, zegt Martijn. ‘Dat gebied moet dienen als waterberging – als de Maas overloopt, kan er 400 miljoen kuub water in worden opgevangen, zodat Rotterdam droge voeten houdt. Inmiddels is de Eendragtspolder uitgegroeid tot een prachtig natuurgebied, dat heel veel vogels en insecten aantrekt. Waaronder vier bedreigde vogelsoorten: de roerdomp, de woudaap, de oerzwaluw en de gele kwikstaart. We zien hier soms zelfs flamingo’s!’

Restaurant met producten uit de streek

Eigen kruiden en groenten voor in het restaurant
Bij de verbouwing van de oude boerderij werden zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Van planken uit de schuur is een bar gemaakt. De stalen damwandprofielen aan de buitenkant van het restaurant zijn beplant met inheemse klimplanten en wilde wingerd. Een oude loods werd volledig gestript, en tegen het geraamte plantten Martijn en Suzanne klimplanten en druiven. ‘Over een paar jaar is het helemaal begroeid. Dan zit je hier in een prachtige biergarten, in de schaduw. We willen er ook eigen kruiden en groenten gaan verbouwen, die we kunnen gebruiken in het restaurant.’

Martijn met de schapen

Eieren uit een doosje
Dat restaurant huist in een stal waar vroeger de aardappelen tot aan de nok lagen opgestapeld. Door een glazen wand kijk je naar de varkens en kippen in de naastgelegen stal. Aan de andere kant is een prachtig uitzicht op de polder, waar de schapen en koeien van de stadsboerderij worden ingezet bij het beheer van het gebied. Ze grazen er lustig op los, terwijl de gasten in het restaurant zich buigen over de menukaart. Daarop staan gerechten met producten van boeren uit de regio. De kaas komt van een kaasboerin in Nieuwerkerk, het boerenschepijs uit Gorinchem. En de eitjes, die zijn natuurlijk van de kippen uit de stal.

‘Kinderen vinden die eitjes soms, als ze aan het spelen zijn tussen de hooibalen’, zegt Martijn. ‘Veel kinderen hebben dan geen idee waar die vandaan komen. Eieren komen uit een doosje in de supermarkt… Zo komen ze meer te weten over dieren, over de natuur, en dat vinden we heel belangrijk. Dat onze gasten bij ieder bezoek niet alleen heerlijk hebben gegeten en genoten van het uitzicht, maar dat ze ook steeds weer iets nieuws hebben geleerd.’ Dus als er een gele kwikstaart over vliegt, dan wijzen ze de mensen op het terras daarop. En vertellen ze hoe bijzonder die vogel is. ‘Het mooie is: bij een volgend bezoek hoor je die mensen dat weer aan anderen vertellen.’

Glijbaan tussen de kippen

Rotterdam de boer op! – expositie
In de stal tussen de kippen en de varkens staat de reizende expositie van ‘Rotterdam de boer op!’, een project waarin 19 partijen – dankzij een bijdrage van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij – samenwerken aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. In de expositie kun je zien hoe stad en platteland, boer en consument, kunnen samenwerken om de biodiversiteit rondom Rotterdam te beschermen en hoeveel invloed ons winkelmandje heeft op de biodiversiteit. Centraal in de expositie staan boeren als Martijn en Suzanne die, vlakbij Rotterdam, boeren met hart voor natuur en landschap.

Voor meer informatie en openingstijden, kijk op www.dekoeienstal.nl