Met je vader mee op de combine om tarwe te dorsen, lol trappen met je broers tijdens de aardappeloogst, de geur van de aardappelschuur… Onno Mijs had altijd goede herinneringen aan zijn jeugd op de boerderij in Sommelsdijk. Toch koos hij in eerste instantie een heel ander pad. Tot hij met zijn vader plannen begon te maken over hoe ze deze unieke plek konden bewaren, op een manier die goed is voor de natuur.
Hofstede Lust & Last bestrijkt een gebied van vijftig hectare in de polder bij Sommelsdijk. ‘De boerderij stamt uit 1672’, vertelt Onno. ‘Het woonhuis is een rijksmonument. Ik ben er geboren, in de ‘blauwe kamer’. En als kind riep ik altijd al dat ik daar later weer wilde gaan wonen.’ Zijn vader runde er een traditioneel landbouwbedrijf. ‘Hij rijdt op zijn 76e nog iedere dag rond op de tractor’, glimlacht Onno. ‘Hij is nog heel actief en geniet van de boerderij.’
Oog voor de natuur
Net als zijn twee broers koos Onno voor een andere job dan die van boer. ‘We zijn alle drie wel heel betrokken bij het bedrijf’, vertelt hij. ‘Het is zo’n prachtige plek. Samen bekijken we hoe we de hofstede kunnen behouden voor de toekomst. Dat willen we doen met oog voor de natuur en de prachtige omgeving hier op Goeree-Overflakkee. Het ging ons steeds meer tegenstaan dat je in de landbouw steeds meer monocultuur ziet. We willen mee in de transitie die nu gaande is, en overschakelen naar natuurinclusieve landbouw.’
Strokenteelt
De eerste stappen werden vijftien jaar geleden al gezet met de aanleg van bloemenranden op de akkers. Om monocultuur tegen te gaan werden grote kavels in tweeën gesplitst. ‘We bekijken nu ook de mogelijkheden van strokenteelt. We zijn erg geïnteresseerd in regeneratieve landbouw – niet ploegen, geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, om het bodemleven zoveel mogelijk te beschermen en tot bloei te brengen. Wat onder de grond gebeurt, is minstens zo belangrijk als wat bóven de grond gebeurt, daar zijn we van overtuigd.’
Recreëren tussen de peren
In de oude boomgaard zijn jaarplaatsen met houten chalets en in de wei staan ecolodges waar je kunt overnachten tussen de paarden, de hazen en de fazanten. De hofstede is te huur voor bruiloften, feesten en workshops. ‘Recreëren tussen de peren’, lacht Onno. ‘We hebben ’s zomers vaak concerten en festivals in de tuin. Dan zitten ze hier te borrelen tussen de hoogstamfruitbomen, of te dineren bij kampvuur.’
Voedselbos
Een belangrijke stap is de aanleg van een voedselbos. ‘Het moet een bos worden van vijf hectare. We willen er notenbomen planten – we geloven erin dat we met zijn allen minder vlees moeten gaan eten en noten zijn goede eiwitvervangers. Walnoten, hazelnoten, amandelen, die worden nu vooral geïmporteerd uit Amerika en Turkije. Geweldig toch als we die hier kunnen produceren? Verder gaan we appels, peren, ciderperen en Chinese kwee telen. We hebben een prachtige fruitpers aangeschaft waarmee ons fruit kunnen verwerken. Die bieden we ook aan voor mensen met een kleine boomgaard, zodat ze hun fruit bij ons kunnen laten persen. Vlakbij ons is een boer die nashiperen teelt. Hij moest helemaal naar Limburg om die te laten persen. Nu kan hij bij ons terecht.’
Meer weten over de aanplant van het voedselbos? Lees hier het nieuwsbericht en bekijk hieronder de video van de aanplant!
Szechuanpepers voor Verstegen
‘We zitten nog in de beginfase, we zijn echt aan het pionieren. Het is heel fijn dat we in contact zijn gekomen met Rotterdam de boer op!. Zij hebben vertrouwen in ons initiatief en een enorm netwerk. Zo werken we nu bijvoorbeeld samen met Verstegen Spices & Sauces, die ook partner zijn in Rotterdam de boer op! In het najaar zijn we met hen op bezoek geweest bij voedselbos Haarzuilens om inspiratie op te doen. We proefden szechuanpepers met hun chefkoks, om te bepalen welke szechuanpepers wij straks in ons voedselbos voor Verstegen kunnen gaan telen. Je plukte de besjes zo van de bomen. Een smaakexplosie in je mond, heel pittig! Bij de rondleiding zagen we dat al die verschillende soorten gewassen in het bos elkaar versterken en dat het de bodem en de natuur ten goede komt. Het is landbouw en natuur ineen. Precies wat wij voor ogen hebben.’
Mijlpaal
Inmiddels heeft Onno met vrouw en kinderen zijn intrek genomen in zijn geboortehuis. ‘We hebben de blauwe kamer weer blauw geverfd. Mijn zoontje slaapt er nu. Ik besteed steeds meer tijd aan het werk voor de hofstede.’ Zo zit hij uiteindelijk toch in het bedrijf en hij doet dat met veel toewijding en plezier. ‘Vorige week hebben we de eerste bomen geplant voor het voedselbos, met alle partners die dat mogelijk maken. Een echte mijlpaal was dat! Mijn vader vindt het fantastisch dat we deze stap samen kunnen maken.’
Rotterdam de boer op!
Rotterdam de boer op! is een brede beweging van boeren, natuurbeschermers en ondernemers en andere organisaties in de agro- en foodsector en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Samen werken we keihard aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd lokaal eten voor de stad én een goede boterham voor de boeren. We kunnen dit niet zonder jou! Kies vaker bewust in de supermarkt, bezoek horeca die gebruik maakt van lokale en biodiverse producten of steek je handen uit de mouwen bij een boer bij jou in de buurt.
Doe jij met ons mee? Kijk hier voor tips!