Tientallen klanten, collega’s en partners van Picnic zijn samen met boswachters van Natuurmonumenten gestart met het planten van 1500 bomen in het voedselbos in de Schiebroekse Polder, aan de noordrand van Rotterdam. De komende tijd worden er notenbomen, vruchtenstruiken en overige eetbare planten aangeplant. Het uitgangspunt van dit voedselbos is educatie. Daarnaast staat het vergroten van de biodiversiteit centraal: kleine zoogdieren, vogels en insecten vinden straks een thuis in het bos. Het eerste voedselbos van ‘Rotterdam de boer op!’ is in de maak!
Samen werken aan een mooi platteland
Picnic en Natuurmonumenten zijn beide partner in het droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op!’. Samen werken de 19 partners – dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij – aan lokale, natuurinclusieve producten in de winkelschappen, een landschap vol biodiversiteit rondom de stad èn een eerlijke prijs voor de boer. Het voedselbos is het eerste dat geplant wordt vanuit deze coalitie. De komende jaren worden er nog duizenden bomen geplant op het terrein van twee hectare groot. Natuurmonumenten stelt samen met samenwerkingspartner gemeente Rotterdam de grond beschikbaar.
Picnic kondigde eind 2020 het voedselbos aan bij zijn vijfjarig bestaan. Zowel Picnic als Rotterdam de boer op! leveren een grote financiële bijdrage voor het bos. Het aanplanten en onderhouden wordt de komende zes jaar door medewerkers van Picnic gedaan. Het ontwerp is gemaakt door coöperatie Ondergrond.
Eerste 1500 bomen geplant tijdens start
Bij de officiële start van het voedselbos is zaterdag 19 februari 2022 gesproken door Vincent Karremans (wethouder van Rotterdam), Anneklaar Wijnants (Natuurmonumenten), Jan-Willem van den Beukel (wethouder van Lansingerland) en Michiel Muller (Picnic). In totaal 150 klanten en hun kinderen, maar ook collega’s en partners van Picnic werkten zich in het zweet om de eerste 1500 bomen te planten op het terrein.
Ontmoeting, educatie en participatie
Het voedselbos gaat ruimte bieden voor ontmoeting, educatie en participatie op het gebied van natuur en voedsel. Het bos wordt een natuurlijk ecosysteem, maar gericht op de productie van voedsel. De komende tijd wordt een combinatie van notenbomen, vruchtenstruiken en overige eetbare planten aangeplant, met als uitgangspunt educatie voor collega’s, klanten, kinderen en leveranciers. Daarnaast staat het vergroten van de biodiversiteit centraal, kleine zoogdieren, vogels en insecten vinden hun thuis in het bos.
Kortere weg van boer naar bord
In het voedselbos worden voedselproductie, ecologische rijkdom en een hoge belevingswaarde gecombineerd. Wanneer er voldoende ervaring mee is opgedaan, kan het initiatief worden vergroot. Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic: “Wij zijn de moderne melkboer die duurzaam levert. We proberen ook de voedselvoorziening zelf duurzamer te maken door een kortere weg van boer naar bord. Een voedselbos geeft nieuwe inspiratie en is in lijn met het hele Picnic-team dat duurzaam wil ondernemen.”
Ontdek het platteland van Rotterdam
Het zal nog even duren voordat er productie van het voedselbos afkomt. Toch zijn er al verschillende manieren om het platteland van Rotterdam te ontdekken. Spring op de fiets voor een van de routes of ga op bezoek bij de boeren in het ommeland!